Vigtige ændringer i Google Analytics der har betydning for jeres data

2017-05-24 14:03:03 UTC

Der kommer til at ske nogle vigtige ændringer i Google Analytics, der får betydning for jeres data fra den digitale avis eller magasin. Derfor vil vi sikre os, at I er klædt godt på til at forstå ændringerne, så I også fremover får glæde af at dykke ned i jeres data. Ændringerne giver mulighed for en række forbedringer, og vi vil her give information om, hvorfor der kommer til at ske noget nyt, og hvad det nye betyder for jeres data i Google Analytics.

Ændrede krav fra Apple får betydning for ’Sidevisninger’ i Google Analytics

Apple har varslet om nye krav til iOS-apps, der kommer til at gælde fra 1. februar 2015. Disse krav har betydning for alle apps fra Visiolink, der benytter sig af Google Analytics. Læs den tekniske beskrivelse nederst i denne artikel.

Konsekvensen af de nye krav er, at vi fremover kommer til at benytte os af ’Universal Analytics’. Dette har en indvirkning på det ofte anvendte nøgletal ’Sidevisninger’ og afledte værdier heraf (Tid pr. side, sider pr. session osv.). Grunden er, at med Universal Analytics betragtes apps og hjemmesider nu som to separate kilder til statiske data, mens apps med det gamle SDK kunne levere statistiske data på samme måde som en hjemmeside. Ulempen ved dette er, at apps, der opdateres efter 1. februar 2015 ikke ville kunne rapportere Sidevisninger, som det gøres i dag. Informationen kan selvfølgelig stadig leveres, men det må gøres på en ny måde. Fordelene er til gengæld mange, da Google Analytics i længere tid har lagt op til, at vi omfavner den nye adskillelse. Ved at bruge Universal Analytics udnytter vi i højere grad mulighederne i Googles analyseværktøj.

Forskel i data fra eavisen på web og via apps

På flash (den webbaserede digitale avis) vil I allerede fra 1. februar 2015 opleve, at der ikke længere kommer data ind på ’sidevisninger’ ved brugen af Google Analytics standardrapporter. På apps vil ’sidevisningerne’ først mangle, når jeres app bliver opgraderet til en ny version. På den måde vil mange opleve en periode, hvor der i Google Analytics ikke længere er ’Sidevisninger’ på web, men hvor der stadig er ’Sidevisninger’ på apps.

’Sidevisninger’ skal selvfølgelig stadig trackes

I Visiolink har vi selvfølgelig sikret, at I fremover også kan dykke ned i digitale publikationers sidevisninger. Ved opgradering af jeres apps efter 1. februar 2015 anbefaler vi derfor, at I laver en custom report til at tracke på eventet ’Sidevisninger’. I starten af 2015 vil vi kommunikere endnu mere specifikt om, hvordan I sikrer trackingen af ’Sidevisninger’ og introducere vejledning i opsætning af custom reports på ’Sidevisninger’, screenviews og behavior flows - både som tekstvejledning og videovejledning.

Tekniske detaljer

Kravet fra Apple er, at samtlige nye apps, der submittes fra 1. februar, SKAL være 64-bit kompatible, mens opgraderinger møder samme krav den 1. juni. Tidligere har 64-bit været valgfrit, mens 32-bit har været standard. Den gamle udgave af Google Analytics SDK’et findes kun i en 32-bit udgave. Vi har indtil nu brugt det gamle API, da dette tillod at en app loggede data til Google Analytics på samme måde som en hjemmeside – og på denne måde har vi hidtil ensartet dataopsamlingen fra hhv. apps og web.

Med det nye krav fra Apple kan vi ikke længere være afhængige af 3.-parts SDK’er, der ikke er fuldt 64-bit-kompatible. Dette betyder, at vi fremover vil benytte os af den nye måde, Google anbefaler, at vi tracker data fra apps. Dvs. at vi skifter til Googles ’Universal Analytics’.

Desuden benytter Visiolink lejligheden til at introducere Google Tag Manager, der gør trackingen af data fra eaviser mere fleksibelt, hvilket gør, at Visiolinks kunder får mulighed for at dykke ned i endnu flere interessante nøgletal i løbet af det nye år – uden at appen nødvendigvis skal resubmittes.

Vi har valgt at introducere Universal Analytics i alle apps - både nye og opgraderinger af eksisterende - der submittes kort før og efter 1. februar.

Vi håber, I tager godt imod de nye tiltag vedrørende data og vi står klar til at hjælpe jer.